Stau si ma gandesc ce minunatie de
preparat sa fac in ultimele mele achizitii din bucatarie...De cand am
primit vasul Pyroflam castigat la concursul Bucatar real,parca am
innebunit!In limita bugetului de austeritate,mi-am mai cumparat inca
vreo doua vase Pyroflam ,Asadar am stat si mi-am tocit mintea,pana
cand mi-am aminitit asa ca prin vis de concediul in Turcia de acum
cativa ani,cand am servit in casa unui foarte bun prieten de origine
roman, din Istanbul, un pilaf foarte gustos,in trei culori. La timpul
respectiv el gatea in vase asemanatoare cu acestea,desi noi in
Romanica noastra habar nu aveam ca exista asa ceva!
Pilaful este piesa de rezistenta a
bucatariei turcesti,fiind preparat indeosebi din orez,dar si dintr-un
fel de pasat de grau,numit bulgur.Pilaful se serveste la ei ca si fel
principal la masa de pranz ,simplu,sau ca drept garnitura langa alte
preparate din carne de pui,vita sau peste.Tipurile de pilaf sunt
infinite,dar au in comun faptul ca boabele de orez trebuie sa fie
separate unele de altele,pilaful sa nu fie ca o pasta!
Cum iubesc sa „bucataresc” in stil
turcesc,m-am gandit sa inaugurez noile mele vase Pyroflam cu un
adevarat deliciu ,un pilaf in trei culori!
Este foarte simplu!Ne trebuie cateva
cani sanatoase de orez,(vreo 6 am folosit eu,cate doua pentru fiecare
tip de pilaf)supa de pui cam de patru ori mai multe decat canile cu
orez,unt,ulei de masline,ceapa alba,chimen,sofran,iar pentru pilaful
cu linte,normal ,o cana cu linte :)
Interesant este faptul ca tipurile
acestea de pilaf pot fi servite si separat,fiecare culoare pe
farfurie,dar si impreuna,imprumutand unul din savoarea
celuilalt,rezultand un gust dumnezeiesc!
Pentru pilaful alb se pune
intr-un vas o cescuta de ulei de masline,iar cand acesta este
incins,se adauga doua cani de orez care a fost spalat bine in apa
rece de cateva ori.Acesta se caleste pana ce bobul devine
transparent,adaugandu-se in final supa de pui concentrata.Din acest
moment nu se mai amesteca in el,pentru ca boabele se vor sfarama si
se vor lipi,iar in bucataria turceasca,asa ceva nu se adminte
:).Fierbem pilaful pana cand orezul absoarbe toata supa,se trage
vasul de pe foc si se innabusa cu capacul,pana ce boabele de orez
atrag si ultimul strop de supa..Am uitat sa precizez ca supa trebuie
sa fie sarata,pentru a nu mai fi nevoie sa saram pilaful pe urma.(si
implicit sa mestecam in el)
Pentru pilaful galben procedam la fel
ca la cel alb,simplu,numai ca adaugam in plus ,la fierbere,cateva
firicele de sofran,care ii vor da un gust delicios si o savoare
deosebita de cel alb.
Urmeaza pilaful cu linte,care este cel
mai gustos si mai „altfel” decat suntem noi obisnuiti sa mancam.
Se fierbe lintea în multa apa
pana se inmoaie.Ceapa se taie marunt si se caleste
aproape pana se caramelizeaza un pic pe margine,se adauga orezul
spalat in mai multe ape si se continua calirea..Se adauga apa fiarta
de data aceasta,nu supa de pui, continuindu-se fierberea pana la
absorbtia totala a apei in orez.Se amesteca cu lintea fiarta,o
lingurita de chimen,sare si piper si se lasa sa se odihneasca pret
de cateva minute.
Acum,alaturi de o cana cu „ayran”
nu ne raman decat sa servim acest deliciu in trei culori preparat cu
drag in vasele mele Pyroflam !Va doresc AFIYET OLSUN!! Pofta
buna!!!!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu