miercuri, 9 mai 2012

Sarmalute in foi de stevie

Fac ce fac si tot ma apuc la ceva timp sa mai pregatesc niste sarmalute in foi de stevie,mai ales ca acum se gaseste din belsug stevie proaspata,mai peste tot.Pana acum vreo patru ani cand am fost in vizita la rudele sotului,undeva in Buzau,spre rusinea mea,nu mai mancasem asa ceva.Dar cand matusa Lia ne-a pus pe masa o farfurie cu sarmalute micute,fragede de ti se topeau in gura cu aroma imbietoare si gustul acela acrisor si  apetisant al steviei combinat cu carnea pregatita pentru sarmalutele obisnuite, invelite in smantanica mai acrisoara si scaldate in sosul format,nu m-am putut abtine si dupa ce le-am dat gata,am mai cerut inca o portie :).Cum am ajuns acasa,binenteles ca prima mancare pe care am gatit-o,a fost  "Sarmalute in foi de stevie",iar de atunci,nu ma rabda sufletelul sa nu le fac iar si iar,aproape pe fiecare saptamana.Si...curios,ai mei nu se plictisesc niciodata de ele si le "extermina" cat ai zice STEVIE
Asadar,sa trecem la treaba si sa va spun de ce avem nevoie pentru prepararea lor!
-frunze de stevie proaspete culese,tinere si verzi,cam 50 de bucati
-carne de porc sau vita (sau in amestec)in jur de 1 kg
-ceapa verde vreo 10 fire si o ceapa alba uscata
-  50 grame orez
- 2-3 linguri pasta de tomate
-2 legaturi de verdeata(patrunjel si marar)
-putina faina,ulei,sare si piper dupa gustul fiecaruia.
Carnea se taie bucatele si se da prin masina de tocat carne.Orezul se spala bine,ceapa verde si cea uscata se taie marunt si se caleste in putin ulei.Se adauga pe rand orezul si pasta de tomate calind in continuare,avand grija ca nu cumva sa se arda.Pentru asta trebuie sa picam putina apa si sa amestecam in continuu.Patrunjelul si mararul tocat marunt se pune peste carnea tocata,iar la acestea se adauga amestecul calit inainte si se potriveste la gust cu sare si piper.Pastram putin patrunjel si marar pentru a presara pe deasupra.
Frunzele de stevie se curata usurel cu un cutit de nervura groasa si se oparesc pe rand in apa clocotita,cateva secunde,sa se inmoaie un pic.Apoi,trecem la impaturit sarmalutele,asa cum orice gospodina stie s-o faca :) .Le asezam rand pe rand intr-o caserola ovala de 3.5 litri Pyroflam®  iar daca ne ramane ceva carnita  umplem cateva rosii si le punem si pe acelea deasupra ca sa avem si o combinatie de culori minunata.Umplem vasul cu apa si-l  punem la fiert pe aragaz la foc moderat pana ce sarmalutele sunt aproape fierte.Dintr-o cana cu apa,cate o lingura de pasta de tomate si una de faina,plus niste sare si piper facem un sosulet pe care il turnam peste ele ,presaram pe deasupra verdeata pe care am oprit-o si introducem caserola la cuptorul incalzit in prealabil.O lasam acolo pret de aproape o jumatate de ora ,sa se rumeneasca in liniste,iar apoi sunt gata de infulecat!

Daca din fericire :) au mai ramas sarmalute si veti vrea sa le serviti dupa ceva timp,in aceasi caserola Pyroflam® le puneti frumos la congelator, iar cand o sa doriti sa va infruptati din nou din ele,nu va ramane decat sa le puneti la incalzit pe aragaz .Sau la cuptor....Sau la microunde....
POFTA BUNA!
Acum,ca am terminat cu preparatul vestitelor mele sarmalute in frunze de stevie,sa va spun ceva,dragi cititori si despre si mai vestitele vase din vitroceramica, Pyroflam®.Rezultate in urma unui experimente facute de NASA,chiar datorita unei erori data de defectarea unui buton,vitroceramica a fost dezvoltata ulterior de Arc International pentru intrebuintarea in bucatarie.
Aceasta companie este recunoscuta  in intreaga lume datorita varietatii produselor lor pentru uz casnic si gastronomic.

Produsele oferite de Pyroflam® sunt recunoscute in mod special pentru versatilitatea utilizarii. In plus, nu au un aspect similar cu cratitele si tigaile si tavile  care le folosim in bucatariile noastre.In plus,rezistenta termica cu 70% mai mare decat cea a produselor traditionale din sticla,suprafata dura, igienica si neporoasa fac ca produsele Pyroflam® din vitroceramica sa fie garantate sa tolereze fluctuatii de temperatura de pana la 450°C.De asemenea,capacele din sticla transparente si cosul de gatire la abur din borosilicat tolereaza puternice fluctuatii de temperatura de pana la 180°C.Toate acestea fac ca garantia Vitro-Ceramic® sa ajunga la  25 de ani,lucru nemaintalnit pana acum.Va recomand sa faceti tot posibilul sa aveti in bucataria voastra aceste vase foarte,foarte utile in congelator,pe aragaz,in cuptor,pe masa,in frigider,in cuptorul cu microunde si chiar in masina de spalat vase :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

In seara de Ajun